Hijyenik Hastane Kliması

Hijyenik Hastane Kliması

Ülkemizde Hastanelerin Ameliyathane, Yağun Bakım ve diğer Steril Odalarının Havalandırması, Enfeksiyon açısından önem arz etmektedir.
Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliğine Uyum Yasaları çerçevesinde hastanelerimize belli standartlar getirmek üzeri demetlemeler yapmaktadır.Bu denetlemelerden biri de Hepa Filtreler ve Partükül Ölçümleri konusudur. Ancak bu hususta ölçümleri yapan firmaların birbirinden farklı ve çoğu zamanda, eksik uygulamaları sebebiyle henüz bir standart sağlanabilmiş değildir. Bu yazının amacı, Partükül ölçümlerinden asıl amacının ne olduğunu ve Hepa Filtrele’nin ne amaçla kullanıldığı hakkında değerli sayılabilecek bilgiyi paylaşabilmekdir.

  Fiyat Sorunuz  0 507 551 96 01

klimalı klima santrali

Hepa Filtre kullanım amacı ve Partikül Ölçümü nedir ?

Steril odalarda Hepa Filtre kullanılmasında ki amaç, partikül miktarını sınırlandırabilmekdir. Bakteri ve mikroplar havadan hafif oldukları için kendilerini taşıyacak partüküllere tutunarak bir ortamdan diğerine hareket ederler, dolayısı ile ortamdaki partikül (toz) miktarı ile enfeksiyon riski doğru orantılıdır. Ameliyathaneler için sınır değer 1ft³’te maksimum 10.000 adet 0,5 mikron partükül bulunmasıdır.(class 10.000 – US 209 D). Havalandırma sisteminin bu değeri yakalayabilmesi için oda havasınıhn saatte 30 kez Filtre edilmiş temiz hava ile değişiyor olması gereklidir. Bu olayı gözünüzde canlandırabilmeniz basit bir örnek verelim.

Örneğin ameliyathane ölçüleri 4 metreye 5 metre olsun ki bu 20 metrekare demekdir,tavan yüksekliği de yaklaşık 3 metre ise 20 x 3 = 60 metreküplük bir oda hacmi var demekdir. Oda havasının 30 kez değişmesi için Hepa filtrelerden geçmesi gereken hava miktarı 60m³ x 30 =1800 m³/h’dir. 1800m³ hava sağlayabilmek için 610x 610 mm. ölçüsünde 3 adet Hepa Filtreye gereksinim vardır. Bu ölçülerdeki her bir Hepa Filtre ideal koşullarda, saatde yaklaşık 600 m³ ile 800 m³ arasında hava geçişine izin vermekdedir. Hava sağlayan elbette ki Hepa Filtre değil Havalandırma sistemidir. Sistemin bu kadar Hepa Filtreyi besleyecek kadar güçlü olması şardır.Hava Hepa Filtre’den kolay geçemeyeceği için kurulacak hava santrali, filtre kaynaklı basınç kayıpları da hesaplanarak yapılmış olmalıdır.

Hava Satralleri dış ortamdan aldıkları havayı ilk olarak genelde EU4 sınıfında olan kaset filtre dedeğimiz görece büyük partikülleri ve tozları tutan filtrelerde geçirerek, hemen ardındaki EU 7-8-9 sınıflarında olabilen Torba Filtre ve/veya V- Filtreye verir. Bu Filtrede görece daha küçük partikülleri tutarak,Hepa Filtreye gelen havayı nispeten temizlemiş olur. Hava en son H13-14 sınıfında olan Hepa Filtreye gelir ki, Hepa Filtre 0,3 mikron ve üzeri partikülleri %99,995 oranında tutmakla yükümlüdür. ön Filtre dedeğimiz Kaset, Torba ve V-Filtreler Hepa Filtreye oranla cok daha ucuz olup, düzenli olarak zamanında değiştirilmesi Hepa Filtrenin ömrünü uzatmakla birlikde,maliyetlerinizi azaltacaktır. Oda içerisine yerleştirilmiş olan Hepa Filtrelerin hava sızdırmazlığının sağlanması en önemli konulardan biridir.

Hastenelerinizde yaptıracağınız Partükül Ölçümlerinde, ölçümü yapan firmanın “burada bu miktarda partükül var” açıklamasından öte, eğer sorun var ise sorunun kaynğının ne olduğunu, çözümlerşnşn ne olacağını söylebilecek kadar tecrübeli olması, işletmenizi ve hastalarınızın menfaatinedr. Bu konu ile islgili sorunlar çok çeşitli olabilir.

Partükül ölçümü raporu; ayrıntılı ve basit biçimde yazılmış olmalıdır.

Rapor Ayrıntıları:

1 ? Ölçümde kullanılan cihazın kalibrayon raporu verilmelidir.
2 ? Ölçümde yapılan tüm alanların krokisi çizilmelidir.
Çizim üzerinde ;

  • Hepa Filtrelerin yerleri gösterilmelidir.
  • Hepa Filtrelerin ölçümleri yazılmış olmalıdır.
  • Hepa Filtreden geçen hava hızı ve miktarı yazılmalıdır.
  • Negatif-Pozitif Oda Basınç Farkları gösterilmelidir.
  • Oda ölçüleri alınarak (en,boy ve yükseklik) yazılmalıdır.
  • Ölçüm yapılan yer ve mesafe gösterilmelidir.

klimalı  klima santral özellikleri

  • İsteğe bağlı olarak çok soğuk olan bölgeler için  doğalgazlı kombi bağlanabilen dx  bataryalıdır.
  • Dx batarya  sayesinde soğuk kış aylarında  üstün verimli olarak çalışmaktadır.
  • Çevre  sıcaklığı  0 derecenin altına düştüğünde dahi ısıtma konumunda kapasitede düşme oluşmamaktadır .
  • Poliüretanlı taş yünlü olarak  tecritli  panel kapakları sayesinde hem ses  seviyesini hemde ısı kayıpları ve ısı kazançlarını engellemektedir.
  • Frekans  kontrollü fanlar sayesinde  rpm hızları düşürülmektedir.
  • Soğutma sistemi için ayrı bir dış üniteye gerek kalmaz  santral içinde tüm ekipmanlar için ayrı  bölümler tasarlanmıştır.
  • Ürün  ergonomiktir.
  • Servis  kolaylığı ve montajı kolaydır
  • Hepa filtreleri sayesınde zararlı partikülleri filtre üzerinde tutar
  • İstege  baglı olarak mahalin    clean    clasroom sayısal  değerine göre klima santral içine ayrı ayrı bölümlerine hepa  filtreler yerleştirilir ve egzostan atılır.

 

Hepa filtre türleri

  • Hepa nın önündeki rakamsal değer 10 olduğu için hepa 10 100.000 adet partikülde 15.000 adetini egsozdan çıkartır.
  • Hepa nın önündeki rakamsal değer 11 olduğu için hepa 11 100.000 adet partikülde 5.000 adetini egsozdan çıkartır.
  • Hepa nın önündeki rakamsal değer 12 olduğu için hepa 12 100.000 adet partikülde 500 adetini egsozdan çıkartır.
  • Hepa nın önündeki rakamsal değer 13 olduğu için hepa 13 100.000 adet partikülde   50 adetini egsozdan çıkartır.

hijyenik klima